Przygotowania do zimy
Jesień to czas intensywnych przygotowań do zimy zarówno dla ludzi jak i dla całej przyrody. Zbieramy ostatnie owoce i warzywa, które będą źródłem witamin na zimowy czas. Robimy weki i przetwory. Zwierzęta gromadzą pożywienie. Dla Żabek październik był czasem nauki i poznawania uroków jesieni. Zwiedziły sad Instytutu Warzywnictwa i Sadownictwa w Skierniewicach, poznały smak jabłek prosto z drzewa, zobaczyły jak przygotować przetwory, zdobyły wiedzę na temat wartości odżywczych warzyw i owoców oraz sposobów ich przygotowania do spożycia i przechowania przez zimę. O tym jak dobrze przygotować organizm do zimy rozmawiały z pielęgniarką - panią Lidka bo przecież wiadomo, że lepiej zapobiegać chorobom, niż je leczyć. Przedszkolaki wybrały się też na zbieranie kasztanów, które ozdobiły nasz jesienny kącik. Życzymy wszystkim dużo zdrowia na te słotne, jesienne dni.