Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zdrowe przepisy kulinarne

Jako Placówka Promująca Zdrowie proponujemy kilka przepisów na szybki, smaczne i przede wszystkim zdrowe przekąski i dania. Każda grupa w naszym przedszkolu przygotowała inną propozycję....

GRUPA I "JAGÓDKI"

Mini serniczki truskawkowe

Serniczki:

  • 300 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka stewii
  • truskawki

Spód:

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka zimnego masła
  • Płatki owsiane łączymy z masłem i lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli konsystencja jest za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę i jajka dokładnie miksujemy. Truskawki blendujemy i dodajemy do masy serowej – mieszamy łyżką.
  • Papilotki wkładamy do blaszki lub do foremek na muffinki. Masę owsiankową wykładamy na spód – tylko tyle, by go zakryć. Następnie wylewamy masę sernikową prawie do końca papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając mini serniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy słodkości z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do lodówki, by się schłodziły.
  • By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli wykonać wszystkie powyższe czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie, schłodzenie w lodówce. Ciepłe ani nawet letnie serniczki nie odchodzą od papierka.

Mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Mini serniczki mają słodko-kwaskowy smak, który dają truskawki i stewia.


GRUPA III "GWIAZDKI"

RACUSZKI JOGURTOWE
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

SKŁADNIKI:

RACUSZKI

jaja – 2 szt.
brązowy cukier – 3 łyżki
jogurt bez laktozy – 1 szklanka
mąka pszenna – 1 ½ szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
jagody – 1 szklanka
orzechy nerkowca – 2 łyżki
olej
DEKORACJA

Jagody, maliny, jeżyny, cukier, puder.

PRZYGOTUJ

mikser

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jogurt i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy z jagodami i posiekanymi drobno orzechami nerkowca.

KROK 2: SMAŻYMY RACUSZKI

Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy z każdej strony ok. 2 minut. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem.


GRUPA V "LISKI"
OMLET BABANOWY 

SKŁADNIKI:

2 jajka 
1 średniej wielkości banan
Blendujemy banana i jajka na gładka masę. Wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Propozycja podania z malinami.
Pół szklanki świeżych lub mrożonych malin zblendować razem z 3 łyżkami jogurtu naturalnego.
Polewać omlet i zajadać. 
Smacznego!

GRUPA VII "SŁONECZKA"

Pieczone jabłka z rodzynkami

Te gatunki jabłka, które przeznaczone są do gotowania (z reguły odmiany kwaśne jak na przykład antonówka czy reneta) mają odrobinę lepszy smak, za to deserowe
jabłka do jedzenia są słodsze – w tym przepisie możesz użyć jednych lub drugich. Pieczone jabłka smakują doskonale podane z lodami.

Składniki na 6 małych lub 2 duże porcje

2 jabłka
120 ml soku jabłkowego lub wody
2 łyżki rodzynek
szczypta mielonego cynamonu
łyżka miodu lub syropu klonowego
odrobina masła lub margaryny

Wydrąż jabłka, usuwając z nich gniazda nasienne i przebij w kilku miejscach skórkę, aby nie popękały podczas pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i podlej sokiem jabłkowym lub wodą. Do każdego z jabłek włóż  po łyżce rodzynek, posyp cynamonem i polej miodem lub syropem klonowym. Na wierzch połóż odrobinę masła i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Lizaki z malin i arbuza

Składniki na 8 lizaków

duże mango, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę (około 350 g)
180 ml soku z owoców egzotycznych
3 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby uzyskać masę o gładniej konsystencji. Przelej całość do foremek i wstaw do zamrażalnika. Smacznego!

Źródło:  Mały smakosz. Ponad 200 przepisów na łatwe i zdrowe potrawy dla niemowląt i małych dzieci - Annabel Karmel