Zdrowe przepisy kulinarne
Jako Placówka Promująca Zdrowie proponujemy kilka przepisów na szybki, smaczne i przede wszystkim zdrowe przekąski i dania. Każda grupa w naszym przedszkolu przygotowała inną propozycję....
GRUPA I "JAGÓDKI"
Mini serniczki truskawkowe
Serniczki:
- 300 g twarogu zmielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka stewii
- truskawki
Spód:
- szklanka płatków owsianych
- łyżka zimnego masła
- Płatki owsiane łączymy z masłem i lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli konsystencja jest za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę i jajka dokładnie miksujemy. Truskawki blendujemy i dodajemy do masy serowej – mieszamy łyżką.
- Papilotki wkładamy do blaszki lub do foremek na muffinki. Masę owsiankową wykładamy na spód – tylko tyle, by go zakryć. Następnie wylewamy masę sernikową prawie do końca papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając mini serniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy słodkości z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do lodówki, by się schłodziły.
- By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli wykonać wszystkie powyższe czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie, schłodzenie w lodówce. Ciepłe ani nawet letnie serniczki nie odchodzą od papierka.
Mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Mini serniczki mają słodko-kwaskowy smak, który dają truskawki i stewia.
GRUPA III "GWIAZDKI"
RACUSZKI JOGURTOWE
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!
SKŁADNIKI:
RACUSZKI
jaja – 2 szt.
brązowy cukier – 3 łyżki
jogurt bez laktozy – 1 szklanka
mąka pszenna – 1 ½ szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
jagody – 1 szklanka
orzechy nerkowca – 2 łyżki
olej
DEKORACJA
Jagody, maliny, jeżyny, cukier, puder.
PRZYGOTUJ
mikser
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jogurt i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy z jagodami i posiekanymi drobno orzechami nerkowca.
KROK 2: SMAŻYMY RACUSZKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy z każdej strony ok. 2 minut. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem.
GRUPA V "LISKI"
OMLET BABANOWY
SKŁADNIKI:
GRUPA VII "SŁONECZKA"
Pieczone jabłka z rodzynkami
Te gatunki jabłka, które przeznaczone są do gotowania (z reguły odmiany kwaśne jak na przykład antonówka czy reneta) mają odrobinę lepszy smak, za to deserowe
jabłka do jedzenia są słodsze – w tym przepisie możesz użyć jednych lub drugich. Pieczone jabłka smakują doskonale podane z lodami.
Składniki na 6 małych lub 2 duże porcje
2 jabłka
120 ml soku jabłkowego lub wody
2 łyżki rodzynek
szczypta mielonego cynamonu
łyżka miodu lub syropu klonowego
odrobina masła lub margaryny
Wydrąż jabłka, usuwając z nich gniazda nasienne i przebij w kilku miejscach skórkę, aby nie popękały podczas pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i podlej sokiem jabłkowym lub wodą. Do każdego z jabłek włóż po łyżce rodzynek, posyp cynamonem i polej miodem lub syropem klonowym. Na wierzch połóż odrobinę masła i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Lizaki z malin i arbuza
Składniki na 8 lizaków
duże mango, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę (około 350 g)
180 ml soku z owoców egzotycznych
3 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby uzyskać masę o gładniej konsystencji. Przelej całość do foremek i wstaw do zamrażalnika. Smacznego!
Źródło: Mały smakosz. Ponad 200 przepisów na łatwe i zdrowe potrawy dla niemowląt i małych dzieci - Annabel Karmel